فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1402)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهنگ های مطالعاتی پژوهشگران علوم انسانی در موسسات تحقیقات سیاستی وابسته به وزارت عتف
    مقصود فراستخواه * صفحات 1-30

    ساختارها در سطح کلان و عادت واره های محققان، مانع از اثربخشی تحقیقات علوم انسانی در ایران می شود؛ اما این پایان داستان نیست. پژوهشگران با این محدودیت های ساختاری و زمینه ای کلنجار می روند و از این طریق فرهنگ های مطالعاتی متنوعی رقم می خورد. این مقاله با هدف فهمی از گره فروبسته تحقیقات علوم انسانی در ایران به سراغ نظریه ای موقعیتی و خاص و زمینه مند رفته است. تجربه زیسته میان ذهنی 32 تن عضو هییت علمی نهادهای سیاست پژوهی با تنوعات رشته ای شان، فهم نسبتا عمیق تری از گوناگونی بسیار در فرهنگ های مطالعاتی آنها به دست می دهد. شش صد گزاره با تکنیک «CCDA» تحلیل شده و با یادداشت های فنی به مدلی برای توضیح امر منجر شده است. ما با یک وضعیت دوگانه مرزی در تحقیقات مواجه هستیم. دوازده دسته شرایط اثرگذار، یازده وضعیت زمینه ای و دوازده گروه سنخ شناسی راهبردهایی که محققان در چنین شرایطی در پیش می گیرند و تنوع فرهنگ مطالعاتی آنها با آثار و نتایج اکتشاف شده است. گرچه به جای جذب دانش با حالاتی از دانش سرگردان، دانش معطل، دانش پرستیژی و یا دانش تصنعی مواجه هستیم، اما عرصه خالی از انواع ابتکارات بدیع در فرهنگ های مطالعاتی پژوهشگران ایرانی نیست.

    کلیدواژگان: اثربخشی تحقیقات، علوم انسانی، فرهنگ های مطالعاتی، نظریه برخاسته از موقعیت خاص
  • میلاد یزدچی *، نفیسه شریفی، ابولفضل شریفیان صفحات 31-58

    در ارزیابی تحقیقات کیفی، به منظور درک بهتر توصیفات یا استدلالات محققان، آشنایی خواننده متن درباره محقق و جایگاه او در تحقیق و شکل گیری مسیله تحقیق ضروری به نظر می رسد. خواننده با شناخت نسبی از محقق می تواند برخی سوگیری ها و پیش فرض هایی را که در تحقیق اثر گذاشتند تشخیص دهد در این مقاله با استفاده از رویکرد مردم نگاری انتقادی و با تحلیل محتوای کیفی هشت مقاله و یک کتاب که در سال های اخیر در ایران منتشر شده است به دنبال پاسخگویی به این سوال هستیم که چرا صحبت از جایگاه محقق در پژوهش ها و مطالعات اجتماعی اهمیت دارد؟ حذف محقق یا مشخص نبودن جایگاه محقق و اهمیت مسیله برای محقق در حین انجام مطالعات به ویژه در زمان نوشتار گزارش ها و نتایج تحقیق چه آسیب ها و پیامدهایی در پی دارد؟ رعایت نکردن رویکرد بازتابی در تحقیقات و مشخص نبودن جایگاه محقق تبعاتی را همچون پنهان کردن خود و انگیزه های شخصی در تحقیق، حقیقت پنداشتن برخی از اندیشه ها و تفکرات خود، سلب کردن این امکان از خواننده که بتواند سوگیری های ممکن را تشخیص دهد، در پی دارد. مشخص نبودن جایگاه محقق زمینه را برای بروز پیامدهایی همچون خود قهرمان پنداری محقق، ایجاد راهکارهای سریع آماده می کند. محقق با افتادن در این دام ها از مسیر تحقیق و فهم مسیله فاصله می گیرد. 

    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، مردم نگاری انتقادی، رویکرد بازتابی، جایگاه محقق، خود قهرمان-پنداری
  • روزبه آقاجری *، عباس کاظمی، رضا ماحوزی، محمدرضا کلاهی صفحات 59-91

    هر تعریفی از مسیولیت اجتماعی دانشگاه دربردارنده ی آن است که شکل خاصی از دانشگاه را پیشاپیش در نظر گرفته باشیم. این شکل ها چه هستند و چه پیامدهایی دارند. این مقاله که بر پژوهش های منتشره در حوزه مسیولیت اجتماعی دانشگاه در  دهه 1390 شمسی متمرکز است، درصدد شناسایی الگوهایی بر پایه پژوهش های مورد بررسی برآمده است. سپس با واکاوی انتقادی این شکل ها نشان داده شده که چرا باید از مطالعات موجود فراتر رفت و به شکل های بدیل دیگر اندیشید که بهتر بتواند مسیولیت اجتماعی دانشگاه را صورت بندی کند. سه شکل اصلی دانشبنگاه، دانشگاه خدمت محور و دانشگاه اجتماعی بر اساس رویکردهای موجود در فضای مطالعات دانشگاه و مسیولیت اجتماعی آن شناسایی شدند. این سه شکل مورد واکاوی و نقد قرار گرفت تا شکل چهارم یعنی دانشگاه بوم شناختی همچون بدیلی مسیول تر از نظر اجتماعی معرفی شود. درواقع، به شکلی ضمنی می خواهیم نشان دهیم که که الگوها و رویکردهای پژوهشگران نقشی اساسی در شکل یابی جهت گیری پژوهشی آن ها دارد و همین ضرورت ارایه شکل ها و الگوهای بدیل را نشان می دهد. چرا که امکان های تازه نظری و پژوهشی را ایجاد می کند. یافته ها نشان داد که بدون وجود درکی هستی شناختی از دانشگاه، هر شکلی از صورت بندی مسیولیت اجتماعی به تقلیل وجوه گوناگون دانشگاه به وجوه بازار یا دولت می انجامد؛ چیزی که به ویژه در پژوهش های دانشگاهی ایرانی درباره مسیولیت اجتماعی دانشگاه به چشم می خورد. پیشنهاد ما توجه به دانشگاه بوم شناختی همچون بدیلی مهم است که رونالد بارنت آن را صورت بندی کرده است.

    کلیدواژگان: مسیولیت اجتماعی دانشگاه، درک هستی شناختی، دیالکتیک، کلیت، درون ماندگاری، دانشگاه اجتماعی، دانشگاه بوم شناختی
  • خدیجه کشاورز * صفحات 93-120

    دانشجویان نسلی هستند که در تعیین آینده کشور نقش دارند و ذهنیت آنان درباره امید و ناامیدی برای طرح ریزی آینده شان در ایران، بر جامعه ایران تاثیرگذار است. موضوع امید و نگرانی دربار ه آینده در جامعه ایران سال هاست که اندیشمندان، سیاست ورزان و فعالان اجتماعی را متوجه خود کرده است. این مقاله تلاش می کند به چگونگی شکل گیری ذهنیت امیدوار یا ناامید دانشجویان در شرایط ایران امروز بپردازد. رویکرد این مقاله کیفی است و با 26 دانشجوی دختر و پسر از دانشگاه های ‏دولتی شهر تهران مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. روش تحلیل اطلاعات در این پژوهش، تحلیل مضمون است. در این مقاله از مفهوم پردازی غسان حاج، مردم شناس لبنانی استرالیایی درباره جوامع به مثابه «مکانیزم های تولید و توزیع امید» استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که امید جمعی در میان بخش مهمی از مشارکت کنندگان پژوهش غایب است؛ آنها به دلیل وجود تبعیض های سیستماتیک و تقاطع تبعیض، از دایره تولید و توزیع امید طرد می شوند. یکی از پیامدهای ناامیدی اجتماعی، تمایل به مهاجرت به خارج از ایران در میان مشارکت کنندگان این مطالعه است. از آن جا که انسداد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به گسترش ناامیدی اجتماعی در میان مشارکت کنندگان دامن می زند، به رسمیت شناختن جنبش های اجتماعی و گشودگی نهادهای حکمرانی به طرح مطالبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مردم و تلاش در جهت برآورده ساختن این مطالبات، می تواند به گسترش امید اجتماعی در جامعه کمک کند. نتایج پژوهش می تواند نگاه ما به مسیله امید را در میان همه اقشار جامعه تعمیق بخشد.

    کلیدواژگان: امید فردی، امید جمعی، امید عملی، دانشجو، دانشگاه های شهر تهران
  • فردین محمدی * صفحات 121-150

    پرسش اصلی مقاله حاضر این است که در سریال «آقازاده»، میدان قدرت چگونه بازنمایی شده است. در راستای پاسخ به این پرسش، از نظریه پیر بوردیو به مثابه چشم انداز نظری بهره گرفته شد. به لحاظ روش شناسی نیز از روش ساختارگرایی تکوینی بوردیو استفاده شد و این متن در سه سطح عادت واره، ساختار، و رابطه میدان قدرت با میدان های دیگر، با به کارگیری روش تحلیل اسنادی و فن تحلیل مضمون، بررسی شد. نتایج به دست آمده، بیانگر این است که میدان قدرت، به لحاظ ساختاری، میدانی است ناهمگون و سلسله مراتبی و محل رقابت و منازعه بین عاملان اجتماعی با عادت واره مذهبی عدالت محور و عاملان اجتماعی با عادت واره اقتصادی و دنیاگرایانه. به لحاظ ارتباط فرامیدانی، میدان قدرت به طور مستقیم و غیرمستقیم با همه میدان های اجتماعی رابطه دارد و این رابطه به گونه ای است که ساختار میدان های اجتماعی دیگر را تحت تاثیر ساختار خود قرار داده است؛ نفوذ عاملان اجتماعی منفعت طلب میدان قدرت بر میدان قانون، سیاست، عدالت و قضا، و اقتصاد، از یک سو، موجب کاهش استقلال نسبی این میدان ها و از سوی دیگر، موجب گسترش فساد در آن ها شده است. البته استقلال نسبی بیشتر میدان عدالت و قضا، موجب شده است که عاملان اجتماعی عدالت محور میدان قدرت، توان نظارت و بررسی بیشتری بر فعالیت عاملان اجتماعی میدان های دیگر داشته باشند و بتوانند فعالیت های غیرقانونی عاملان اجتماعی منفعت طلب میدان های اجتماعی، ازجمله میدان قدرت، را با دقت رصد و کنترل کنند و شبکه قدرت فسادآمیزی که در جامعه شکل گرفته است را شناسایی و ریشه کن کنند. این به آن معناست که باید به آینده امیدوار بود.

    کلیدواژگان: میدان قدرت، بازنمایی، عادت واره، بوردیو
  • جمال الدین هنرور، مختار رستمی، مریم ازنب، فایزه طاهری سرمد * صفحات 151-175

    معماری بومی شاخه ای از معماری بر پایه نیازهای منطقه ای و مصالح ساختمانی است که بازتاب سنت های منطقه ای است. شهر پاوه در شمال غربی استان کرمانشاه با قدمتی بیش از سه هزار سال بسیاری از بناهای ارزشمند را در خود جای داده است که به صورت پلکانی و با توجه به توپوگرافی زمین ساخته شده اند. هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیرگذاری فرهنگ و معیشت در شکل گیری کالبدی و فضایی زیستی خانه های سنتی پاوه است. روش این تحقیق از نوع کاربردی، و به لحاظ ماهیت از نوع پیمایشی، و به لحاظ شیوه تحلیل داده ها، توصیفی تحلیلی است. داده ها به دو روش آماری و مشاهده تجزیه وتحلیل شده اند. اطلاعات از طریق معیارهای معیشتی، موقعیت جغرافیایی، نوع مصالح، فرهنگ، عوامل محیطی و با روش مشاهده در بهار 1402 جمع آوری شد و از طریق آزمون های تحلیل عاملی و رگرسیون با نرم افزارهای SPSS و LISREL تجزیه وتحلیل شد. اعتبار سنجی روایی پرسشنامه از طریق اعتبار محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. با تحلیل عاملی تاییدی مولفه های تحقیق با بار عاملی بالای 0 .4 شناسایی و تایید شدند. براساس یافته ها، مولفه فرهنگ و اقلیم بالاترین تاثیر را بر شکل گیری کالبدی و فضایی خانه های سنتی شهر پاوه دارند. ویژگی های فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، معیشتی شامل استفاده از مصالح بوم آورد، سلسله مراتب فضایی، تفکیک درست فضاها، ساخت خانه ها در بالا یا کنار یکدیگر و توجه به نکات اقلیمی از جمله جهت گیری صحیح، به کارگیری کرسی چینی، ابعادمناسب بازشوها و... مهم ترین عوامل در شکل گیری کالبد و سازمان فضایی خانه در پاوه است.

    کلیدواژگان: فرهنگ و معیشت، عناصر کالبدی و فضایی، خانه های پلکانی، شهر پاوه، معماری سنتی
|
  • Research cultures of humanities researchers in policy study institutes affiliated with the Ministry of Science, Research and Technology
    M. Farasatkhah * Pages 1-30

    Structures at the macro level and researchers’ habits hinder the effectiveness of research in Iran. But this is not the end of the story since researchers struggle with these structural and contextual limitations leading to the establishment of a diverse research cultures. This article takes into account a specific and contextual theory with the aim of understanding the twisted pieces of humanities research in Iran. As such, the author has referred to the shared experience of 32 faculty members from various disciplines in order to achieve a relatively deeper understanding of the subject and explain it systematically as a grounded theory. More than 600 key propositions have been analyzed with the "CCDA" (Constant Comparative Data Analysis) model that with the help of the researcher's technical notes could lead to a model to explain the matter. Based on this model, we are facing with a dual border situation in researches. Varied research cultures have been explored by taking into account 12 categories of causal conditions, 11 contextual conditions and 12 genealogical groups of strategies that researchers undertake in such situations. The outcome of this process has been identified and categorized. Accordingly, it was found that the knowledge absorption and productivity is problematic in Iran. Instead of effective knowledge, we are faced with states of wandering knowledge, suspended knowledge, prestige knowledge and artificial knowledge. Still, the arena is not empty of all kinds of innovations in diverse research cultures of Iranian researchers.

    Keywords: research effectiveness, humanities, research cultures, Grounded Theory
  • M. Yazdchi *, N. Sharifi, A. Sharifiyan Pages 31-58

    This paper puts emphasis on the necessity of discussing positionality in qualitative research methods, especially ethnography. Evaluating a qualitative study requires the reader to get information about the researcher's positionality with respect to their various social identities (like gender, race, class, ethnicity, ability, geographical location etc and with their intentions for doing the fieldwork, their feelings and emotions, and their relationships with the informants. This paper ties to analyze eight published papers and one book based on qualitative and ethnographic studies in the Iranian society. It examines the harms and consequences of failure in discussing a researcher's positionality by applying a critical ethnographic and reflexive approach. Indeed, the paper analyzes the writers' use of language, their reasoning for doing the research and the reflexive discussion of their positionality while doing the research and later in writing a research report. It argues that not observing the reflective approach in research and concealing the researcher's positionality deprives the reader of the possibility of identifying possible bias. The paper also discusses two other consequences that are more recognizable in academic writing in Iran: "Self-heroism" display of research. Consequently, instead of clarifying their intentions and understanding the field and its relations, researchers solve problems and offer quick solutions.

    Keywords: qualitative research, critical ethnography, reflexivity, positionality, self-heroism
  • R. Aghajari *, A. Varij Kazemi, R. Mahoozi, M.R. Kolahi Pages 59-91

    This article attempts to identify models, including the conceptual ones related to social responsibility of universities through the meta-analysis of researches conducted in this field in Iran, and then, by showing the shortcomings of these models, on the one hand, the fundamental principles governing any form of conceptual formulation and on the other, alternative forms should be introduced that can realize the socially responsible university. This article focuses on the researches that were published in the last decade. In the first step, it tried to identify patterns based on the researches under review. Then, with a critical analysis, it was shown why it is necessary to go beyond the existing studies and think of alternative forms that can better formulate the responsibility of the university. In this research, three main forms of university, service-oriented (which itself is divided into two i.e. mission-oriented and citizen universities), and social university were identified based on the existing approaches in the study environment. These three forms were critically analyzed, so that the fourth form, i.e. ecological university could be introduced as a more socially-responsible alternative. Implicitly, we tried to show that the models and approaches have a fundamental role in shaping the research orientation, and thus the necessity of presenting alternative models because they create new theoretical and research possibilities. This research showed that without an ontological understanding, any form of social responsibility of the university can reduce aspects of the university in favor of preferred aspect (market or government); something that can be seen especially in Iranian academic researches on the social responsibility of the university. It is suggested that more attention needed to the ecological university as a specific alternative that Ronald Barnett had started to formulate.

    Keywords: university social responsibility, ontological understanding, dialectic, totality, immanency, social university, ecological university
  • K. Keshavarz * Pages 93-120

    Students play a vital role in determining the future of their country, and in the case of Iran, their mental state with regard to hope and despair in planning their future has an impact on the Iranian society. For years, hope and concern about the future and the feeling of futureless Iranian society are the issues that have attracted thinkers, politicians and social activists. This article tries how to focus on the formation of hopeful or hopeless mindset of students in the prevailing constitutions in contemporary Iran. The research is qualitative in nature where interviews have been conducted with 26 female and male students from public universities in Tehran using a semi-structured questionnaire. The thematic analysis method was used for the acquired data. In this article, Ghassan Hage, a Lebanese-Australian anthropologist's conceptualization of societies as "mechanisms of production and distribution of hope" is used. The findings show that collective hope an important part is absent among research participants; they, due to the existence of systematic discrimination, are excluded from the circle of production and distribution of hope. One of the consequences of social despair among the research participants is their desire to migrate outside of Iran. Since the economic, political and social obstructions fuel the spread of social despair among the participants, the recognition of social movements and the openness of governing institutions to the economic, social and political demands of the people and efforts to fulfill these demands can help spread social hope in the community. The results of this research can deepen our view on the issue of hope among all sections of the society.

    Keywords: individual hope, collective hope, practical hope, students, Tehran universities
  • F. Mohammadi * Pages 121-150

    The main issue of the present study is how the power domain is represented in the TV series Aghazadeh. In order to answer the problem, Pierre Bourdieu's theory was used as an approach. Methodologically too, Bourdieu's Genetic Structuralism was used and this text was analyzed at three levels of habitus, structure and relationship between power and other fields using document analysis research method and thematic analysis technique. The results indicate that the power domain is structurally heterogeneous and hierarchical as well as a place of competition and conflict between l agents with religious-traditional habits and agents with economic and worldly habits. In terms of intra-field relationship, the power field is directly and indirectly related to all social domains, and it has affected other structured such as justice, economy, law and politics. The influence of utilitarian agents of the power field on these has reduced the relative independence of these fields on the one hand, and has led to the spread of corruption on the other. Of course, the greater relative independence of the justice field has made it possible for justice-oriented social agents to monitor and investigate the activities in other fields, control illegal activities of other social agents carefully, and eradicate the corrupt power network in the society. This means that one must hope for the future.

    Keywords: power field, representation, habitus, Bourdieu, Aghazadeh series
  • J. Honarvar, M. Rostami, M. Aznab, F. Taheri Sarmad * Pages 151-175

    Native design of buildings is a branch of architecture based on local needs and available materials that reflect regional traditions. The city of Paveh in the northwestern Iranian province of Kermanshah has many valuable buildings, with some dating back to more than three thousand years which are stepped-type based the topography of the land. The purpose of this research is to investigate the impact of culture and livelihood on the physical and biological space formation of traditional houses in Paveh. Data were collected through measuring livelihood standard, geographical location, and type of materials, culture and environmental factors through observation method in spring 2023 and based on questionnaire as a tool. The data analysis was done through factor analysis and regression tests with Lisrel and SPSS software. Validation of the questionnaire was confirmed through content validity and its reliability was checked through Cronbach alpha (r=0.701). By confirmatory analysis, research components with a factor load above 0.4 were identified and confirmed. The ADJR2 index in the regression test showed that the research indicators predict 61% of the physical and biospatial variance of the traditional houses in Paveh. The component of culture and climate has the highest influence (beta=0.779) on the physical and spatial formation of traditional houses there. The results obtained from the observation method also showed that the cultural, social, religious, livelihood features include the use of natural materials, spatial hierarchy, proper separation of spaces, building houses on top or next to each other and paying attention to the environment, including the correct orientation, the use of brick laying, the appropriate dimensions of the openings, etc. which have been the most important factors in bodily and spatial formation of houses in Paveh.

    Keywords: terraced houses, Paveh city, culture, livelihood, physical, spatial elements, traditional architecture